La nonna, poi, le ricordava, certe donnine favolose, piccole fate, buone o cattive, (…) le Janas.
Grazia Deledda dal romanzo Cosima

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Intervista a Giovanna Masala di Orune [**φ] Stampa

Il pane nell’antica società agro- pastorale sarda

  1. su pane biancu, su pane nigheddu de orju
  2. su pane de orju e de chiarju ( de crusca íne ), sa prus fine si daiat a sos procos. in sas dies de festa si fachiant sas paneddas.
  3. in sa die de festa si fachiant su matessi sas paneddas.
  4. siat in bidda o in campagna si fachiat su matessi pane, solu chi pro sa campagna si pinnicavat in duos, pro lu ponnere intro sa bisaccia o sa bertula.
  5. si daiat sa farina razionada, a cada familia chin d’unu tantu e numeru de pessones si daiat sa parte. sa árina s’impastavat chin abba ‘e madriche, fattu dae sa matessi pasta acriada, dae custa si gulliat unu cantu pro s’impastu de pane, chi sichiat. Si fachiat su pane de orju e dae issu si otteniat “su ghimisone” chi v’ ít, ít mannu cantu unu pane, in mesus juchìat unu bucu chi in intro vi ít unu liquidu acidu.
  6. bi v’ít carchi restrizione, si podiat molere unu tantu a familia.

Il pane della festa

Nadale

  1. sa menzus simula si gulliat pro fachere su pane biancu “su limpidu”, si depiat fachere bella figura pro sos ospites.
  2. su mannicu de sa die de nadale v’ít sa cassola chin petta e chin s’azzunta de patata o vasoleddu buddidos, su brodu de petta de érbeche, o sos tipicos gulurjones chin bagna de petta.

Annu novu

  1. si fachiat semper su matessi pane limpidu;
  2. non juchiat unu significau importante;
  3. a manzanu de annu novu si annavat a missa poi issìos dae sa missa, si festeggiavat chin sos vichinos de domo.

Carrasecare

  1. si preparaiant sas copuleddas ( pasta chin strutto, abba, su ripieno de mele, mendula, corza de aranzu) sos bubussones, (frittellas chin árina, latte, ovos, abbardente madriche e patata) si preparaiant in sas tres dies de carrasecare.

Sa chida santa 

  1. si teniat a rispettare tottu sos ritos de sa chida santa si rispettaiat su digiuno mandicande a ziccu de tottu.
  2. si podiat mannicare su risu, o sos macarrones, non si podiat mannicare sa petta.
  3. si preparaiat su pane biancu cottu in sa cradica e serviu a ziccu caente ca v’ít prus bonu.
  4. Si fachiant finzas sos puzzoneddos de pane chin s’ovu a buddidu in mesus, o si nono sos cestineddos de pasta, sos frores e si regalaiant a sos pizzinos.
  5. si daiat cussu chi si teniat: binu, tricu, casu, pane...

Pasca 'e aprile

  1.  si fachiat sos cerchios de pane de sos doichi apostolos.
  2. si daiat a sos parentes de curzu, e a carchi vichinu.
  3. su pane a cerchios: si preparaiant sos cestinos a forma de puzzoneddos chin s’ovu in intro, o a forma de frores e si regalaiant a sos pizzinnos.
Sa die de pasca de aprile s’usavat chi sas pizzinas andavant in campagna totus paris e cadauna artiavat una preda pro viere ite vi ít in sutta. A segunda de cussu ch’essiat  si leghiat su destinu; po narrere si essiat sa luzzana (ch)eriat narrere chi diventavant prideru o monza.
di Silvana Zizi
 

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